Een betrokken grafisch ontwerper

Geschiedenis op vuilcontainers

Samen met een buurtgenoot maakte ik het plan om historische beelden van de Enka fabriek en de verhalen hierachter in te zetten in de strijd tegen graffiti. Ik zocht de beelden, schreef de verhalen en maakte de lay-outs voor de vier zijden van de containers. De buurman ging op pad om fondsen te werven. 

Afvalcontainers worden van stickers met een graffiti werende laag voorzien. Hierop is te zien en te lezen is wat er zich vroeger op deze plek onder de oude fabrieksschoorstenen afspeelde. Bewoners kunnen aan dit plan bijdragen door via de actie ‘Ede Doet’ te doneren.

Communicatie nieuw station

Ik verzorgde de grafische vormgeving van alle communicatie rondom het nieuwe station Ede-Wageningen in de wijk Op Enka, waar ik woon. Van een website en bouwborden, posters, bouwdoeken, beachflags, flyers en stickers tot een kleurplaat voor de kinderen van Ede aan toe.

En wat is er dan mooier dan dat koning Willem-Alexander en koningin Maxima tijdens een bezoek aan Ede aan de hand van een van de bouwborden uitleg over het nieuwe station krijgen van de burgemeester en ook nog even gewillig poseren voor mijn ontwerp. Een kroontje op een veelzijdig project.

Campagne met bouwdoeken

De inwoners van Ede laten zien dat ze weliswaar een paar jaar wat overlast zullen ervaren, maar dat er een prachtig nieuw station aan het verrijzen is in hun woonplaats.

Ik schreef de slogans, tekende de plattegronden en maakte de grafische ontwerpen voor twintig series van bouwdoeken met artist impressions en foto’s.

De wanden van bouwdoeken zullen twee jaar hangen rond het bouwterrein van het nieuwe station Ede-Wageningen in de wijk Op Enka, waar ik woon.

Tekenschrift voor kinderen

Ik ontwierp en illustreerde een tekenschrift waarin 10.000 Noord Hollandse schoolkinderen opdrachten deden naar aanleiding van hun bezoek aan het Purmerends Museum. De Purmerendse handbeschilderde vazel en schotels zijn wereld beroemd.

In het tekenschrift tekende ik de contouren van vazen, schotels en andere objecten, waarbinnen de kinderen hun eigen ontwerpen konden kleuren en schilderen.

Beeldend kunstenaars Mirjam Bakker en Jolanda Hartog ontwikkelden het idee en bedachten de opdrachten.

Vormgeving sprookjesboek

De spijkers in de zilverlinde, de dorpskerk met haar eeuwenoude toren, het heldere beekje en het eikenlaantje. Ze waren niet alleen inspiratiebron, maar ook decor in de ‘Dorpssprookjes uit Ellecom’ van Faucon Raphaël de Klyn. Kunstenares Meynou Jacobsen maakte bij ieder verhaal een aquarel.

Als mede dorpsbewoner deed ik de boekverzorging, typografie, lay-out en ontwierp het omslag.

Een boek verzorgen dat prettig leest, fijn aanvoelt en een juweeltje is in je boekenkast vind ik een heerlijke uitdaging.

Boek over Texelse journalist

Een graag geziene Texelse journalist die veel te vroeg overleed. Een broer en een vriendenkring die hem wilden herinneren met een prachtig boek dat in de boekwinkels op het eiland verkrijgbaar zou zijn.

Bekende eilanders, vrienden en familieleden schreven prachtige artikelen. Ik ontwierp, typografeerde en verzorgde het boek dat de titel kreeg ‘Ingezonden stukken’.

Het boek werd in café ‘Taveerne de 12 Balcken’ in Den Burg op een feestelijke middag gepresenteerd.

Billboards popfestival

Zeg je ‘Ik zeg oe!’ dan weet iedere jongere uit Oost Nederland dat daarna volgt: ‘Ik zeg ah!’, zoals Normaal ooit zong in hun mega-hit Oerend hard.

Ansichtkaarten met de foto van de jongen die het bordje met die tekst ophield, zoals Bob Dylan in zijn beroemde clip, werden verspreid als publiciteitsactie voor het Gelders Popweekend. Grote billboards met die foto sierden de wegen.

Door mij lekker basic getypografeerd met grote blokletters in zwartwit. Brutaal en duidelijk.

Knallende billboards

Wat is er nou mooier voor een grafisch ontwerper dan billboards ontwerpen?

In de jaren tachtig ontwierp ik tientallen posters voor popconcerten op Popcentrum Jacobiberg in Arnhem. Tergelegenheid van het 30 jarig jubileum van de paasconcerten, waarop Arnhemse bands zich presenteren, keerde ik terug als ontwerper.

Ik ontwierp de knallende billboards in de zeefdrukstijl van de concertposters die ik vroeger ontwierp.